Motief per Maand november 2016

Geplaatst op 01-11-2016  -  Categorie: mmm2016

Deze maand een rand met twee uitdagingen: de rococosteek en de kruissteek over één draadje. De groen-rode geruite motiefjes die naar beneden wijzen worden geborduurd met de rococosteek. Mocht u de uitdagingen toch uit de weg willen gaan, dan vindt u onderaan deze pagina ook een kruissteek-versie (afbeelding 1)

 

Download patroon afbeelding 1

 

Download patroon afbeelding 2

 

Download patroon afbeelding 5

 

mmm2016-11-afb3

mmm2016-11-afb4


Eén rococosteek bestaat eigenlijk uit acht steekjes (afbeelding 3). Als de nummering wordt gevolgd wijst het zich vanzelf. De tweede rij rococosteken wordt half tussen de vorige rij steken geplaatst 

(zie afbeelding 4).

 

 

 

mmm2016-11-afb5Afbeelding 5 toont een detailtekening van de bloemetjes aan de bovenkant. Hier worden kruissteekjes over één stofdraadje geborduurd. Deze kruissteekjes kunnen op meerdere manieren worden geborduurd.

Bij de eerste methode borduurt u elk kruisje apart. Om te voorkomen dat de steken wegzakken in de borduurstof moet goed naar de weefseldraden van de stof worden gekeken. De draad waarmee wordt geborduurd kan namelijk heel makkelijk onder de weefseldraad door glijden.

Kijk goed naar het “plusje” van de weefseldraden waarover u een kruisje borduurt. Ligt de bovenste draad verticaal? Dan moet na het eerste halve kruisje de draad ook verticaal achterlangs worden gestoken (afbeelding 6). Ligt de bovenste draad horizontaal? Steek dan ook horizontaal achterlangs (afbeelding 7).

mmm2016-11-afb6 mmm2016-11-afb7

 

Bij de tweede methode wordt eerst een rij halve kruisjes gemaakt (afbeelding 8). De steken aan de achterkant van het werk worden bij deze manier langer. Nadeel is dat deze methode meer garen kost, maar het grote voordeel is dat niet op de ligging van de weefseldraden hoeft worden gelet. Bij deze methode kunnen de steken namelijk niet wegzakken achter een weefseldraad.
Als de rij halve kruisjes af is, dan kunnen de kruisjes afgemaakt worden op de ‘gewone’ manier, dus zonder lange steken aan de achterkant (afbeelding 9). Door de lange steken die op de heenweg zijn gemaakt kan de draad niet meer in de weefseldraden getrokken worden
Afbeeldingen 8 t/m 11 laten zien dat de steek zowel horizontaal als verticaal gemaakt kan worden.

 

mmm2016-11-afb10mmm2016-11-afb11

 

 

mmm2016-11-afb2

mmm2016-11-afb1