Help mee de TRC-textielcollectie uit te breiden!

Geplaatst op 20-01-2022  -  Categorie: Algemeen

trc2TRC ( het Textile Research Centre in Leiden) heeft onlangs twee indrukwekkendetrc3 collecties aangeboden gekregen, met textiel, kleding en sieraden uit Midden-Europa en de Balkan, en objecten uit onder andere Afghanistan, Centraal-Azië, Georgië, Japan, Palestina, Syrië en Amerika, waaronder een aantal prachtige Midden-Amerikaanse blouses met reverse appliqué (mola) en 36 traditionele Amerikaanse quilts!
Een van de collecties bevindt zich in Parijs en bestaat uit meer dan 800, voornamelijk Hongaarse en Roemeense, stoffen en kledingstukken.
De andere collectie bevindt zich in Arizona, VS, en omvat iets meer dan 1000 items, met veel objecten uit Albanië en Georgië. Deze collectie omvat ook een kleine bibliotheek met gerelateerde boeken.

TRC heeft voorlopig ingestemd met het accepteren van deze collecties.
De collecties complementeren elkaar en vullen belangrijke hiaten in de huidige TRC-collectie.
We hebben veel plannen voor deze twee collecties. Veel van de geborduurde stukken zullen worden gebruikt voor de World Encyclopedia of Embroidery (Bloomsbury, Londen).
Daarnaast zullen objecten worden gebruikt voor ten minste twee fysieke en online tentoonstellingen, en voor films, die zullen gaan over verschillende textiel- en kledingthema’s, vooral regionale varianten.
De nieuwe aanwinsten zullen ook worden gebruikt tijdens workshops en studiedagen die TRC organiseert om ambachtelijke vaardigheden te behouden en over te dragen, en om deelnemers te inspireren.

trc4Aangezien de collectie online beschikbaar zal zijn in opentrc5 access-vorm zal het cultureel erfgoed van mensen uit verschillende delen van de wereld behouden en toegankelijk blijven.
We hopen de collectie die zich momenteel in Parijs bevindt begin volgend jaar naar Leiden te halen.
In het vroege voorjaar verwachten we de Arizona-collectie te ontvangen, na verzending over zee.

Het zal maanden duren om alles gesorteerd en online te krijgen, maar het zal de moeite waard zijn!
Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het vervoeren, catalogiseren en opslaan van deze items. Voor de basiskosten moeten we minimaal 6000 euro vinden.
Als we meer financiering verwerven, kan dit ingezet worden voor de aanschaf van twee nieuwe camera’s, een nieuwe diepvriezer die tot -35 Celsius gaat (en zorg draagt voor het conserveren van de stoffen), en ongeveer 400 zuurvrije opbergdozen, om nog maar te zwijgen van een berg zuurvrij papier!

trc6Crowdfunding
U kunt ons helpen deze bijzondere collecties binnen de muren van TRC Leiden te halen!
We zijn daarvoor een crowdfundingsactie begonnen op Voordekunst.
U kunt daar een kleine of grotere donatie doen, in ruil voor een mooi handgemaakt cadeau. Hieronder ziet u een impressie van deze cadeaus.

Uiteraard is het via Voordekunst ook mogelijk een donatie te doen zonder daarvoor een cadeau te ontvangen.

Kunt of wilt u niet via de crowdfundingssite doneren, maar wilt u wel financieel bijdragen?
Dan kunt u zelf een bedrag overmaken via uw bank:
t.n.v. Stichting Textile Research Centre
IBAN NL39INGB0002982359
BIC INGBNL2A

Omdat TRC officieel is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), en daarbij ook nog als Culturele Instelling, zijn particuliere giften voor 125% aftrekbaar van de belasting, en voor bedrijven zelfs voor 150%.
Voor giften vanuit the Verenigde Staten: U kunt gebruik maken van de zgn. 501(c)(3) regeling voor belastingaftrek, via ‘The Tracing Pattern Foundation’ in Berkeley. Neem hiervoor contact op met Sandra Sardjono.