MerkWaardig leeft en bruist!

Geplaatst op 01-03-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Nienke Looijen (redactielid MerkWaardig)

De jaarlijkse digitale ledendag van onze vereniging was dit jaar een groot succes. Vijfenzestig leden ontmoetten elkaar zaterdag 24 februari via Zoom. Voor wie nog niet vertrouwd was met Zoom, was er vrijdagavond de 23e een oefenavond en daar werd heel wat afgelachen. Ook was er een handleiding beschikbaar. Dat hielp ook onervaren mensen de digitale bijeenkomst in.

Merkwaardig lid Marianne Dubbeld gaf een digitale tour langs haar quilt- en borduurwerken. Met haar man ontwerpt ze borduurwerken en quilts voor haar webwinkel IkorniQuilt. Daarnaast staat ze bekend om haar rode borduurwerken én haar liefde voor eekhoorns. Die vind je bijna overal op terug.

werk-marianne-dubbeld-klein

Werk van Marianne Dubbeld - IkorniQuilt

We hingen digitaal aan haar lippen. Marianne werkt graag met DMC 115, een prachtig rood verlopend borduurgaren. Ze werkt haar handwerk af op ontelbare originele manieren. Als kussentjes bijvoorbeeld, of als ornamentje, kleine tafelquiltje, in grote en kleine quilts, in een bijzettafeltje, onder glas in een dienblaadje, als hanger voor de kerstboom, deksel voor dozen, een jampot, of een antieke naaidoos, hangend aan een rek voor keukengerei, in een tak van een oude appelboom enz enz. Met een gemak en creativiteit waar menig etaleur jaloers op zou zijn, stelt ze haar werk tentoon.

Leden stelden haar via de chat vragen die ze direct beantwoordde. Dat bracht de deelnemers op nieuwe ideeën (en webwinkels 😉).

In de pauze na de presentatie klonk uit mijn laptop volop geklets en gelach, precies Nijkerk maar dan digitaal.

mandje

Annemiek borduurde dit patroon van 'With thy Needle and Thread' en maakte er een mandje van

Het borduurwerk van de leden kwam hierna in “Laat zien en vertel”. Veertien leden lieten allerlei uiteenlopend borduurwerk zien. Van nageborduurde patronen in kruissteek tot deelname aan een kunstproject voor een museum in vrij borduren.

sterrenlap

De sterrenlap van Ria

Ria was bezig met de doorgestopte sterren van Nan van der Storm. Omdat ze niet tevreden was over haar kleurkeuze, had ze de lap weggelegd, maar nu vroeg ze de leden om advies hoe ze verder zou kunnen. Zelf dacht ze eraan het werk uit te halen en andere kleuren te gaan gebruiken met meer contrast. Ze kreeg verschillende adviezen over kleurgebruik. “Leg draadjes garen op de borduurstof en maak er een foto van. Zet deze in zwart wit, dat kan via je telefoon. De draadjes die je niet kunt zien op de foto zijn ongeschikt. Het contrast is te laag”. Of “Kijk door je wimpers van een afstandje naar je lap, dan zie je het beter”. Ook opperde iemand om de sterren in het lichtste roze een accentrand te geven. Maar iedereen was het over een ding eens: niet uithalen want de kleuren passen goed bij elkaar.

Wilma appliqueert plaatjes en verfijnt ze met borduurwerk (naaldschilderen). Dit is 'Queen of Hearts' uit haar wanddoek 'Alice in Wonderland.'

naaldschilderen

Wilma's naaldkunst

Als slotstuk toonde lid Jacob de Graaf (Modern Folk Embroidery) een deel van zijn likkebaardende collectie antieke merklappen.  

Wat een heerlijke inspirerende ochtend was het. Iedereen vond het geslaagd en was het erover eens dat een keer per jaar veel te weinig is. “Dit moeten we vaker doen” klonk het enthousiast. Het bestuur neemt dit ter harte en gaat zich hierover buigen. Nu kijken we uit naar 13 april a.s. voor een ‘ouderwetse’ ledendag in De Schakel in Nijkerk.

Denk je nou: Hè wat jammer dat ik dit gemist heb? Deze digitale bijeenkomst is opgenomen en komt te zijner tijd beschikbaar via het besloten ledengedeelte. Daar is hij te bekijken voor alle leden van MerkWaardig. Ben je nog geen lid? Wij heten je van harte welkom!

Informatie over lidmaatschap

herfstlapDiny ontwierp zelf een herfst lap 

Auteur: Nienke Looijen (redactielid)
Foto's: leden wiens werk wordt getoond.