Schild 2023

Geplaatst op 06-05-2023  -  Categorie: Algemeen

Op het bestuurskleed van MerkWaardig wordt jaarlijks een schild geborduurd. Mara Eisenberg heeft het schild van 2023 geborduurd dat tijdens de ALV op 15 april 2023 voor het eerst te zien was.
Hieronder geeft zij een uitleg over hoe zij het schild heeft ontworpen en gemaakt.

Schild 2023 Zinnige draden

Dit jubileumjaar heeft als thema ‘zinnige draden’. Ik heb gekozen voor het schild voor een letterlijke interpretatie van het thema. Daarnaast wilde ik het jubileum niet alleen in woord maar ook in beeld weergeven.  

De jubileumtentoonstelling doet vier bibliotheken in verschillende plaatsen aan. Ik heb de vorm van de vier respectievelijke plaatsen: Burgum, IJmuiden, Breda en Apeldoorn sterk vereenvoudigd. En heb de plaatsen gevuld met een zinnig gebruik van draad voor (in)visible mending, met andere woorden repareren van stof door middel van draad. Ooit was repareren bittere noodzaak omdat de meeste mensen weinig geld hadden en materiaal was schaars. Armoede mocht niet gezien worden dus was het de kunst om een reparatie zo onzichtbaar mogelijk uit te voeren. Tegenwoordig mag je het allemaal opvallend en zichtbaar zijn, nu laat je zien dat je tegen overdaad en materiaalverspilling bent.

Burgum is gevuld met de Friese vlag in stopsteek. Een techniek gebruikt voor het opvullen ‘stoppen’ van gaten. IJmuiden is opgevuld met een weefsel, in de ‘stof’ zijn de kleuren die je in IJmuiden tegen kan komen verwerkt: zee, duinen, haven en stadse bouw. Breda is opgevuld met kantborduurwerk. Niet per se zinvol maar versieren en verfraaien hoort er ook bij. Het motief moeten aardbeienbloesem voorstellen en de rand moet de vestingwal voorstellen. Breda is een vestingstad en staat bekend om de aardbeienteelt. Tot slot is Apeldoorn opgevuld met Sashiko, Kogin motieven en een doorpitsteek zoals gebruikt in quilts. In allerlei culturen worden lapjes stof aan elkaar gezet en worden kledingstukken hersteld en verstevigd door lapjes met stiksteekjes of kleine geborduurde motiefjes vastgezet. Op het schild verwijzen de motieven naar bos en water waar de oorsprong van de naam Apeldoorn naar verwijst.

Mara Eisenberg

schild-mara