Wie doet er mee met het maken van een monumentaal wandkleed?

Geplaatst op 07-06-2024  -  Categorie: BMM_Oproepen

Beste handwerkliefhebbers,

We (redactie: de Overijssel Academie) zijn op zoek naar enthousiaste handwerkers die willen meedoen met een uniek participatieproject “Draden van ons Nederlandse Slavernijverleden”. Dit is een nationaal project waarbij wordt stil gestaan bij een belangrijk, en zeer pijnlijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. Deelname is gratis.

In de periode 2023-2026 wordt in bijna elke provincie een monumentaal wandkleed gerealiseerd, ontworpen door een kunstenaar/vormgever en vervaardigd door vrijwilligers. Het wandkleed verbeeldt de specifieke provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden. Dit project draagt bij aan het vergroten van de kennis en het versterken van de sociale cohesie in onze samenleving.

Op basis van lokaal historisch onderzoek heeft illustrator en beeldend kunstenaar Amber Hyacinth het verhaal van het Overijsselse slavernijverleden in beelden vertaald.

In Overijssel start dit project in september 2024. De eerste helft van het wandkleed wordt vervaardigd in De Museumfabriek in Enschede en vanaf januari 2025 zal de tweede helft van het wandkleed in Het Academiehuis in Zwolle gemaakt worden. De Museumfabriek en het Academiehuis worden centrale raamwerklocaties waar rechtstreeks op en naast het doek gewerkt kan worden. Daarnaast zijn er ook andere maaklocaties, zoals in Kampen en Deventer, waar aan onderdelen van het wandkleed gewerkt kan worden.

Waarom zou jouw handwerkclub deelnemen aan “Draden van het Overijsselse slavernijverleden”?
- De uitvoering van het wandkleed omvat zowel laagdrempelige als complexere textiele technieken, zodat zowel geoefende als ongeoefende makers kunnen deelnemen.
- Door gezamenlijk creatief bezig te zijn, brengen we een krachtige en belangrijke boodschap over.
- Samen werken aan een kunstwerk dat de complexiteit van het slavernijverleden weergeeft, draagt bij aan bewustzijn en begrip in onze samenleving.

Het zou ontzettend fijn zijn als we veel makers kunnen verwelkomen !

Kijk voor meer informatie op Draden van het Overijsselse slavernijverleden - Overijssel Academie. Vanaf medio juni kun je je hier ook aanmelden als vrijwilliger. 

Voor vragen neem contact op met Merijn de Leur: info@overijsselacademie.nl

Stichting Villa Maecenatis treedt op als landelijk projectleider. Verder danken we alle partners waardoor dit project in de provincie tot stand is gekomen: Het Academiehuis, De Museumfabriek, Rijksmuseum Twenthe, Oyfo, Anno, Fundatie, Comité 30 juni-1 juli, Stadkamer, Etty Hillesum Centrum.